Panna Cotta är en god och LCHF-vänlig dessert som går att variera i det oändliga.
I vanliga recept på Panna Cotta ingår det ofta strösocker. När man gör LCHF-varianten på denna goda dessert kan man om man vill ersätta sockret med lite sötningsmedel som motsvarar ett par teskedar socker.
Jag tycker att när man blivit av med sötsuget går det oftast bra utan sötningsmedel – grädden är söt nog som den är. Eventuell smaksättning i pannacottan eller tillbehören kan också ge tillräcklig sötma.
Till 4 portioner:
- 5 dl vispgrädde 40%
- 3 gelatinblad
- Vaniljpulver
- Eventuellt sötningsmedel
- Valfri smaksättning – som till exempel kakao, kardemumma, saffran
Lägg gelatinbladen i en skål med vatten. Koka upp grädden med vaniljpulver och valfri smaksättning. Låt gräddblandningen svalna en stund. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och låt de smälta i den varma grädden.
Häll upp i portionsglas eller i en större form. Låt stå ett par timmar i kylskåpet. Servera med några bär på toppen, till exempel hallon eller björnbär.