Majonnäs är ett av de bästa tillbehören till maten och är också ett enkelt sätt att få upp fetthalten i det du äter.
Det går så klart att köpa färdig majonnäs i affären men det är superenkelt att göra egen: och den blir både godare och nyttigare än den du köper.
Ofta innehåller majonnäsen du köper olika tillsatser som konsistensgivare (t.ex. xantangummi) och färgämnen (betakaroten).
Den majonnäs du gör själv innehåller bara riktiga råvaror och behöver inte hjälp på vägen för att se god ut och att smaka gott.
Här är ett mycket enkelt recept på en god majonnäs, du behöver en mixerstav för att lyckas med denna:
- 1 medelstort ägg
- 0,5 msk vitvinsvinäger eller vit balsamvinäger
- 0,5 tsk fransk senap
- 0,5-1 kryddmått salt
- ev. lite vitpeppar
- 1,5 – 2 dl rapsolja med mild neutral smak
Gör så här:
Ta fram alla ingredienser och låt stå i rumstemperatur ett tag innan du börjar. Knäck ägget i en hög, smal bunke. Blanda i vinäger, senap och salt och mixa med mixerstaven några sekunder tills allt är blandat. Tillsätt därefter rapsoljan droppvis, lite i taget och mixa hela tiden. Om du häller i oljan för snabbt så kan majonnäsen skära sig. Smaka av med lite vitpeppar.