Att göra en god sås till maten är ett enkelt sätt att höja fetthalten när man äter LCHF. Ibland har man kanske tid att göra en god hollandaise eller bearnaisesås själv.
Om du köper färdiga såser i affären var noga med att kontrollera innehållsförteckningen så att det inte finns för mycket kolhydrater i såsen. Många färdiga såser innehåller tillsatt socker och glutamat (E621). Unvik dessa.
Det är lätt att göra enkla goda LCHf-vänliga såser till maten. Tänk på att alltid välja fullfeta mejerivaror och att tänka efter hur mycket kolhydrater det är i det du blandar i såsen.
Är det en liten mängd, t.ex. en tesked av något som har högt kolhydratsinnehåll så blir det oftast inte så mycket kolhydrater i såsen. Men fundera alltid på hur mycket det blir totalt.
Här finns några förslag på både varma och kalla såser som är snabba att göra:
- Vispa ur stekpannan som du har stekt köttet eller fisken i med vispgrädde eller creme fraiche. Du kan också smaksätta med lite kalvfond för mer smak på såsen.
- Citronsås: Riv skalet av en citron och blanda med creme fraiche eller smetana i en kastrull (2-3 dl). Smula ner en tärning grönsaksbuljong (helst ekologisk) och låt koka upp. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Gorgonzolasås: Koka upp grädde/creme fraiche, och smula ner gorgonzolaost. Låt smälta på svag värme (koka inte)
- Ruccolapesto: Mixa ruccolablad, parmesanost, ett par vitlöksklyftor och olivolja till önskad konsistens
- Kall örtsås: Blanda creme fraiche, smetana eller rysk yoghurt med persilja, dill eller andra örter. Smaka av med salt och peppar