I korthet så fungerar LCHF genom att man låter kroppen byta energikälla: från kolhydrater till fett.
Alla kolhydrater omvandlas i magen till glukos (socker). Det gäller såväl snabba som långsamma kolhydrater så detta gäller alltså även det mörka rågbrödet, pastan, couscous:en och knäckebrödet som alla omvandlas till glukos när de bryts ned i magen.
När man äter kolhydrater höjs blodsockret vilket medför att insulinproduktionen ökar. Insulinet ser till att blodsockret sjunker samtidigt som det också ser till att fettet i maten lagras på kroppen. Kolhydraterna i maten används till energi, om alla kolhydrater inte används omvandlas överskottet till fett som även det lagras på kroppen.
Om kosten innehåller mycket lite kolhydrater behöver kroppen gå över till att använda det lagrade kroppsfettet istället. Kroppen ställer om sig från kolhydratdrift till fettdrift.
Wikipedia har en bra definition av LCHF där också bakgrunden till kostens genomslag i Sverige finns beskriven. Hos kostdoktorn finns en sida om LCHF och den medicinska vetenskapen för den som är intresserad av djupare förklaring.