Vad händer när kroppen är i Ketos?
När man börjar äta LCHF och drar ned på kolhydraterna i kosten måste kroppen ställa om sig från att ha kolhydrater (glukos) som primär energikälla till att använda fett istället. Detta kallas för att man är i ketos.
För att hamna i ketos bör man nomalt inte äta mer än cirka 20 – 40 gram kolhydrater om dagen. Då får kroppen inte tillräckligt med glukos för att driva de organ som behöver glukos för att fungera (t.ex. hjärnan).
Ketosen innebär att levern bildar ketonkroppar av fettet och när kroppen har ställt om sig så fungerar ketonkropparna som ersättare till glukosen. När kroppen ställer om sig till ketos upplever man ofta olika omställningsbesvär.
Ofta kan omgivningen märka att man har hamnat i ketos genom att man luktar aceton. Man kan även få dålig andedräkt. Dessa besvär försvinner vanligen efter ett par dagar när kroppen har anpassat sig.
Ketos förväxlas ofta med Ketoacidos vilket är ett farligt tillstånd. Ketoacidos, som bland annat innebär att blodets pH-värde sjunker, kan uppträda vid obehandlad diabetes 1 – inte av att man äter LCHF.