Här hittar du några av våra favoritrecept med exempel på LCHF-inspirerad mat.
Vill du ha en kokbok med LCHF-recept finns det många att välja på:
- LCHF-kokböcker – med recept och menyer på LCHF-mat
- LCHF-bakböcker – med recept på bakverk
Här hittar du några av våra favoritrecept med exempel på LCHF-inspirerad mat.
Vill du ha en kokbok med LCHF-recept finns det många att välja på:
Här är ett recept på LCHF-vänliga semlor. De går att baka på mandelmjöl eller kokosmjöl, beroende på vad du har hemma.
Read More »
I december är det dags att fundera på julgodiset. Vill du vara förberedd och ha julgodis som du kan äta utan dåligt samvete ska du prova LCHF-julgodis. Här får du några tips på vad du kan göra.
Read More »
Det går utmärkt att göra våfflor utan mjöl. Det finns många olika recept där man ersätter mjölet med olika substitut. Här är några recept på olika typer av våfflor som är OK att äta när man följer en LCHF-diet. Jämför gärna mellan de olika varianterna på våfflor och se hur det skiljer sig mellan fett, protein och kolhydrater. LCHF-våfflor med …
Read More »
Ofta så saknar man den där krispiga crunchiga känslan man får med smörgåskex och knäckebröd. Ett glutenfritt, LCHF-vänligt alternativ är att göra fröknäcke. Det finns många olika recept på fröknäcke: här är min favorit och några andra tips på recept.
Read More »
Kryddsmör är superenkelt att göra själv och är ett enkelt sätt att få i sig lite extra fett. Du kan använda kryddsmör till kött, fisk eller varma grönsaker. Det är bara din fantasi som sätter gränserna. Det går att köpa färdigt kryddsmör i affärerna – det brukar vara vitlökssmör, café de paris-smör och liknande. Det är mycket godare att göra …
Read More »
Om man vill göra tacos så måste man ha tacokrydda. Den vanliga tacokryddan man köper i affären ska man avstå ifrån om man vill hålla nere på kolhydraterna.
Read More »
Ibland är man sugen på något gott, något med crunch och som platsar istället för chipsen och ostbågarna som man kanske åt innan LCHF. Här är ett alternativ: ostpuffar. Ostpuffar gör man enkelt med brieost och en micro. De är jättegoda att äta som de är eller att dippa i någon god dippsås. Gör så här: Använd en ganska hård …
Read More »
Om du tycker det är svårt att få i dig tillräckligt med fett kanske en supergod kokos- och macadamiaruta kan vara något? Om du gillar kokos så kan det här vara något för dig.
Read More »
Majonnäs är ett av de bästa tillbehören till maten och är också ett enkelt sätt att få upp fetthalten i det du äter. Det går så klart att köpa färdig majonnäs i affären men det är superenkelt att göra egen: och den blir både godare och nyttigare än den du köper. Ofta innehåller majonnäsen du köper olika tillsatser som konsistensgivare …
Read More »
Om man vill ha något istället för vanlig pasta så finns i en del affärer Low-carb-pasta – köp den inte. Den innehåller alldeles för mycket kolhydrater. Det är mycket bättre att välja ett alternativ med lite kolhydrater som till exempel zucchini/squash i strimlor eller så gör man egen LCHF-pasta. Här är ett recept som fungerar jättebra istället för bandspaghetti som till …
Read More »
Vanlig müsli ska man inte äta när man äter LCHF då den ofta innehåller havregryn och annat med hög kolhydrathalt. Att göra egen LCHF-müsli är enkelt. Du tar det du har hemma av nötter och frön och blandar ihop. Om du vill kan du rosta den i stekpanna eller ugn (blir ett krispigare resultat). Ta till exempel: Blanda ihop …
Read More »
Broccolimos är ett enkelt och gott tillbehör till maten. Till 4 personer behöver du: 1 färsk broccoli 50 gram smör 1 dl riven ost salt och peppar Gör så här: Skär den färska broccolin i bitar och koka mjuk i lättsaltat vatten. Om du inte har färsk broccoli går det lika bra med fryst, koka den enligt instruktionerna …
Read More »
Blomkålsris är ett superenkelt sätt att ersätta det vanliga riset som tillbehör till maten.Den kan också ersätta couscous och bulgur. Gör så här: Riv färsk blomkål, både buketterna och stammen på den grova sidan av rivjärnet. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i blomkålen att koka i cirka tio sekunder. Häll av blomkålsriset i durkslag och servera.
Read More »
Potatissallad ersätter man enkelt med denna potatissallad utan potatis. Istället använder man zucchini eller squash, och de flesta märker inte någon skillnad mot en vanlig potatissallad. Receptet går att variera hur man vill – man kan tillexempel också blanda i bitar av rädisor, gräslök, vitlök eller vad man tycker om. Till 4 personer behöver du: 1 stor zucchini/squash, ca …
Read More »
En rättikagratäng ser ut och smakar som en vanlig traditionell potatisgratäng. Till 4 personer behöver du: ca 600 gram rättika 1 dl grädde 1-2 vitlöksklyftor (eller mer om du gillar vitlök) 4-5 dl riven ost, helst en smakrik sort salt svartpeppar Sätt ugnen på 225 grader. Skala rättikan och skiva i skivor, omkring 0,5 cm tjocka. Koka skivorna i lättsaltat …
Read More »
LCHF-kaffe, Bulletproof-kaffe eller fettkaffe – denna dryck har många namn. Man mixar kokosolja och smör med kaffe och resultatet blir ungefär som café au lait/latte eller kaffe med mjölk. Man kan också tillsätta MCT-olja för att ge ytterligare energi. Fettkaffet påminner om äggmjölk men innehåller inga ägg och därmed inte heller något protein. Däremot får man i sig mycket fett vilket gör att …
Read More »
Äggmjölk är gott att dricka istället för vanlig mjölk och innehåller i princip inga kolhydrater. Många använder den i kaffet eller dricker den som den är med olika smaksättningar. Det är en otroligt mättande dryck och är mycket godare än man tror när man först hör talas om den!
Read More »
Panna Cotta är en god och LCHF-vänlig dessert som går att variera i det oändliga. I vanliga recept på Panna Cotta ingår det ofta strösocker. När man gör LCHF-varianten på denna goda dessert kan man om man vill ersätta sockret med lite sötningsmedel som motsvarar ett par teskedar socker. Jag tycker att när man blivit av med sötsuget går det …
Read More »
Ostchips är gott och enkelt att göra och ett bra LCHF-snacks. De passar också som tillbehör till exempel en god soppa. Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader Riv valfri ost, gärna en smakrik sådan som västerbotten, parmesanost eller någon annan lagrad ost. Lägg osten i små högar på bakplåtspapper på en plåt Grädda ett …
Read More »
Oopsies är en variant av bröd helt utan mjöl som kan användas både till smörgås och rulltårta. Till 6 oopsies-bröd: 3 ägg delade i vita och gula ca 100 gram philadelphiaost en nypa salt Vispa äggvitorna så hårt att bunken kan vändas upp och ner. Vispa ihop äggulorna och philadelphiaosten. Blanda försiktigt ned äggule- och philadelphiasmeten i äggvitorna. Klicka ut …
Read More »