Riktigt smör är ett av de bästa fetterna man kan äta när man äter LCHF. Men många tycker att smör är för hårt när man tar det ur kylen och att det därför är svårt att använda. Ett sätt är att hyvla skivor av smöret med en osthyvel som man sedan lägger på till exempel sitt fröknäcke. Det kan aldrig bli för mycket smör!
Jag gör helt enkelt så att jag köper vanligt smör, lägger det i en egen bytta, och låter det stå framme på köksbänken. Då är det perfekt, mjukt och härligt och det är enkelt att breda ett härligt lager med smör på vad man nu vill ha sitt smör på. Smöret håller lätt flera dagar framme i rumstemperatur och då är det sedan länge slut i det här hushållet. Om man har turen att ha ett skafferi där det är lite svalare kan man förvara sitt smör där.
Istället för bregott
En del köper bregott för att det är mjukt och bredbart även när paketet kommer direkt ur kylen. Bregott är smör utblandat med rapsolja och vatten och det är hur enkelt som helst att göra själv. Om du gör det själv kan du själv välja vilken olja du vill blanda ut smöret med och också hur mjukt du vill att det ska bli. Som exempel består Bregott normalsaltat av totalt 75% fett, resten är vatten:
Innehållsförteckning Bregott Normalsaltat, fetthalt 75%
- SMÖR (pastöriserad GRÄDDE, mjölksyrakultur)
- rapsolja
- vatten
- salt
- vitamin A och D
Innehållsförteckning Smör (Arla), fetthalt 82%
- Pastöriserad GRÄDDE
- mjölksyrakultur
- salt
Gör din egen bredbara smörblandning
Det är hur enkelt som helst att göra en egen smörblandning. Så här brukar jag göra men man kan självfallet välja hur mycket olja man vill ha. Vatten kan man tillsätta om man vill ha blandningen lite lösare. Jag hoppar över vattnet.
Ingredienser:
- 500 gram riktigt smör
- 1 dl olja (valfri olja, t.ex. rapsolja eller en mild olivolja)
- Salt
- Ev. vatten
Gör så här:
Låt smöret ligga framme i ett par timmar så att det är väldigt mjukt. Lägg smöret i en bunke och rör eller vispa i oljan lite i taget. Om du häller i för mycket olja på en gång eller om smöret inte är tillräckligt mjukt blir det svårt att få en slät smet. Salta efter smak.
Häll blandningen i valfri bytta och ställ in i kylskåpet för att stelna.
Vill du ha inspiration till smörblandningar? Ta en titt på denna video, av Sebastién Boudet:
Sebastién är inte en LCHF-förespråkare utan tvärtom väldigt brödorienterad då han är bagare, men han förespråkar riktig mat med rena råvaror. Och han har väldigt många åsikter om vad som är ett gott smör…