I december är det dags att fundera på julgodiset. Vill du vara förberedd och ha julgodis som du kan äta utan dåligt samvete ska du prova LCHF-julgodis. Här får du några tips på vad du kan göra.
Ischoklad
Ischoklad – en klassiker även på det vanliga julbordets godisavdelning. Ischoklad i sin enklaste form är lika delar mörk choklad (minst 80%) och kokosfett/kokosolja som du smälter försiktigt på låg värme och därefter häller i små ischokladformar. Smaksättning kan vara pepparmintolja, rivet apelsinskal, kardemumma eller lakritspulver. Vill du ytterligare minska ner på kolhydraterna ökar du mängden kokosfett i förhållande till chokladen. Du kan också prova med högre kakaohalt i chokladen, 85% eller 90%.
Chokladbollar och andra godisbollar
Chokladbollar är en klassiker som fyller sin funktion på vilket godisbord som helst och de är också enkla att göra i LCHF-vänlig version. Det finns många andra varianter på bollar som är jättegoda, här är mina favoriter:
- Tjockkockens mandelchokladbollar: Jättegoda bollar gjorda på mandelsmör, kakao och mandelmjöl. Försvinnande goda!
- Raffaello-bollar: Bollar som görs med mascarpone och mandelsmör. Recept hittar du hos LCHF-arkivet
- Bountybollar: Bollar med kokos och mörk choklad. Recept hittar du hos bakasockerfritt.se eller hos mariannslchf
Fudge LCHF style
Fudge är jättegott, och fullt med socker…. men inte om man väljer en LCHF-vänlig variant av detta supergoda godis.
Recept:
- 2 dl vispgrädde (40%)
- 50 gram smör
- 1-2 msk sötning (sötströ eller sukrin)
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt sakta värmas så att det sjuder. OBS: Det får inte koka, då kommer fudgen att skära sig.
Låt sjuda tills fudgen har tjocknat, det kan ta mellan 20 och 60 minuter beroende på hur stor kastrull du har. Passa den noga och rör om med en visp då och då. Häll sedan upp fudgen i en liten form som du har klätt med bakplåtspapper. Ställ in i kylen och när den har stelnat kan du skära upp den i små bitar.
Smaksättning: valfritt. Tillsätt något av dessa i kastrullen innan smeten kokar upp:
- Vaniljfudge: 0,5 tsk vaniljpulver,
- Pepparkaksfudge: 1 msk pepparkakskryddor
- Chokladfudge: 2 msk kakaopulver
- Saffransfudge: 1 påse saffran
- Lakritsfudge: 1 msk lakritspulver
Marsipangodis
Att göra egen marsipan utan vanligt socker går jättebra. Den kan du sedan använda till olika typer av marsipangodis som till exempel marsipanbröd eller marsipanbollar.
Du behöver:
- 500 gram mandelmjöl
- 125 gram sukrin melis (sukrin melis är ett sötningsmedel som ersätter florsocker)
- 3-4 äggvitor
- Några droppar bittermandelolja (om du vill)
Blanda mandelmjöl och sukrin melis i en skål. Tillsätt äggvitorna lite i taget – tills blandningen håller ihop och är lätt fuktig. Tillsätt ev. bittermandelolja. Smaksätt med till exempel cognac eller rom om du vill. Forma små limpor eller bollar och doppa i mörk choklad som du har smält.
(Receptet är hämtat från den danska bloggen mindfulmat)
Nougat
Du kan också göra egen nougat som är jättegod att kombinera med marsipanen till t.ex. mozartkulor (bollar med nougat och marsipan som därefter doppas i mörk choklad).
Du behöver:
- 100 gram hasselnötter
- 100 gram mörk choklad (85%)
- 1 matsked sukrin melis
- 2 matskedar smör
Sätt ugnen på 160 grader (150 grader varmluft). Lägg hasselnötterna på en plåt och rosta i cirka 15 minuter. Passa noga så att de inte bränns. Häll ut nötterna på en ren kökshandduk och gnid bort skalet.
Lägg nötterna i en matberedare och kör så länge att det blir ett nötsmör. Smält chokladen och tillsätt därefter smöret i chokladen och låt det smälta. Blanda nötsmöret med chokladen och tillsätt sukrin melis så att det blir lagom sött. Häll nougaten i en form och ställ kallt tills den ska användas.
(Receptet är hämtat från den danska bloggen mindfulmat)
LCHF-knäck
Till sist en av de godsaker som verkligen signalerar ”nu är det jul”: Knäck. Ett traditionellt knäckrecept innehåller så mycket socker att jag inte har trott att det är möjligt att göra ett LCHF-vänligt knäckrecept. Tills jag hittade detta recept som innehåller fibersirap gold som den hemliga ingrediensen. Fibersirap är en produkt som ersätter vanlig sirap i bakverk och godis.
- Knäck utan vanligt socker – recept hos tidningen matkärlek
OBS: att på sidan med receptet finns två recept: ett paleo-recept och ett LCHF-recept på knäck. Paleoreceptet rekommenderas inte då det innehåller kokossocker.