Hollandaisesås

Recept på hollandaisesås - ett bra val när du äter LCHFHollandaisesås är ett klassiskt tillbehör som är enkelt att göra själv.

Den blir då mycket godare än de färdiga varianter man kan köpa i affären – dessutom slipper man de tillsatser som ofta finns i färdigköpta såser.

Hollandaisesås passar ypperligt till fisk, ägg och många grönsaker och är ett perfekt val när man äter LCHF.

 

 

 

Ett klassiskt recept innehåller:

 

  • 150 gram smält smör
  • 3 äggulor
  • 2 matskedar vatten
  • 2-3 teskedar citronsaft
  • salt
  • ev. cayennepeppar

Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa äggulorna med vattnet i en rostfri bunke eller en liten kastrull och ställ i vattenbad över en kastrull med sjudande vatten.  Vispa äggblandningen hela tiden tills den tjocknar. Tag av bunken från vattenbadet och häll i det smälta smöret – lite i taget samtidigt som du vispar hela tiden. Undvik att hälla i bottensatsen i det smälta smöret. Rör i citronsaft och smaka av med salt. Om lite mer stuns önskas på såsen kan man röra i en nypa cayennepeppar.

Många avstår från att göra denna typ av sås av rädsla för att den ska skära sig. Hemligheten ligger i att inte ha för bråttom när man häller i det smälta smöret i äggblandningen. Man börjar med att hälla i några droppar smör för att sedan hälla i det i större skvättar. Allt smör måste ha blandat sig ordentligt med äggsmeten innan mer smör tillsätts.

Check Also

Bokrea 2018

Köp LCHF-böcker på bokrean

Årets bokrea är här!   UPPDATERING: Årets bokrea är nu slut. Här hittar du alla …

Bokrea 2017

Köp den bästa LCHF-kokboken på bokrean

Årets bokrea drar snart igång. I år finns det inte så många rena LCHF-böcker att välja …

Hur man börjar med LCHF

Ska du börja med LCHF? Här är tio steg för att lyckas.

Om du har bestämt dig för att börja med LCHF så är det några saker …