Hollandaisesås är ett klassiskt tillbehör som är enkelt att göra själv.
Den blir då mycket godare än de färdiga varianter man kan köpa i affären – dessutom slipper man de tillsatser som ofta finns i färdigköpta såser.
Hollandaisesås passar ypperligt till fisk, ägg och många grönsaker och är ett perfekt val när man äter LCHF.
Ett klassiskt recept innehåller:
- 150 gram smält smör
- 3 äggulor
- 2 matskedar vatten
- 2-3 teskedar citronsaft
- salt
- ev. cayennepeppar
Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa äggulorna med vattnet i en rostfri bunke eller en liten kastrull och ställ i vattenbad över en kastrull med sjudande vatten. Vispa äggblandningen hela tiden tills den tjocknar. Tag av bunken från vattenbadet och häll i det smälta smöret – lite i taget samtidigt som du vispar hela tiden. Undvik att hälla i bottensatsen i det smälta smöret. Rör i citronsaft och smaka av med salt. Om lite mer stuns önskas på såsen kan man röra i en nypa cayennepeppar.
Många avstår från att göra denna typ av sås av rädsla för att den ska skära sig. Hemligheten ligger i att inte ha för bråttom när man häller i det smälta smöret i äggblandningen. Man börjar med att hälla i några droppar smör för att sedan hälla i det i större skvättar. Allt smör måste ha blandat sig ordentligt med äggsmeten innan mer smör tillsätts.