Kryddsmör är superenkelt att göra själv och är ett enkelt sätt att få i sig lite extra fett. Du kan använda kryddsmör till kött, fisk eller varma grönsaker. Det är bara din fantasi som sätter gränserna.
Det går att köpa färdigt kryddsmör i affärerna – det brukar vara vitlökssmör, café de paris-smör och liknande. Det är mycket godare att göra sitt eget kryddsmör och du kan variera smaksättningen i det oändliga.
Jag brukar göra en stor sats och frysa in i mindre portioner. Då är det enkelt att ta fram lagom mycket ur frysen och tina upp. Jag brukar ofta göra ett helt paket (500 gram) smör åt gången i några olika varianter.
Är man sugen på att göra smöret extra fint kan man spritsa ut det i portioner innan du ställer in det i kylen för att stelna.
Gör så här:
Ta fram smör och låt det ligga framme tills det är mjukt. Rör det smidigt och blanda i valfri smaksättning, till exempel:
- Vitlökssmör: Blanda i pressade vitlöksklyftor och salt. 1 vitlöksklyfta per 100 gram smör tycker jag är lagom. Det blir också gott med några droppar citron i.
- Persiljesmör: Hackad persilja, några droppar citronsaft och lite salt
- Timjansmör: Finhackad färsk timjan, citronsaft, lite salt
- Pepparrotssmör: Riven pepparrot och salt
- Enkelt örtsmör: Valfria örtkryddor som t.ex. basilika, oregano, rosmarin, timjan… samt lite salt.
- Örtsmör med färska örter: Valfria färska örter, finhackade (t.ex. dragon, persilja, timjan, basilika, oregano), pressade vitlöksklyftor, citronjuice, några droppar worcestersås
- Basilikasmör: Finhackad färsk basilika och finhackade rädisor, salt
- Chilismör: Sambal Oelek, salt
- Gremolatasmör: Pressad vitlök, rivet skal av citron, hackad persilja, salt och svartpeppar
- Limesmör: Rivet skal av lime, pressad lime, salt, svartpeppar
- Bearnaisesmör: Till 100 gram smör: en halv finhackad scharlottenlök, persilja, dragon, 1 tsk rödvinsvinäger, salt.
- Pepparsmör: Blanda smöret med lite salt och grovt stött peppar (svartpeppar, rosepeppar, grönpeppar). Använd hel peppar och stöt i mortel
Tips:
Smaka av så att du får lagom med smaksättning och lagom med salt. Om du använder normalsaltat smör så kan det räcka med en liten mängd salt.