Kan man äta pannkakor när man äter enligt LCHF? I ett vanligt pannkaksrecept är det mycket mjöl vilket gör det olämpligt att äta om man försöker hålla nere kolhydratintaget.
Om man vill göra pannkakor som är anpassade efter en LCHF-kosthållning måste man ersätta mjölet med något annat. Det kan vara olika nötmjöler som mandelmjöl eller annat nötmjöl, kokosmjöl eller så tar man lite fiberhusk istället.
Här är två olika varianter på LCHF-vänliga pannkakor.
LCHF-pannkakor med mandelmjöl eller nötmjöl
- 2 ägg
- 1 deciliter grädde
- 1 deciliter mandelmjöl eller nötmjöl
- En nypa salt
- En halv tesked bakpulver (om man vill ha amerikanska, pösiga, pannkakor)
Vispa ägg och grädde och rör ned övriga ingredienser. Låt smeten stå ett tag innan du steker pannkakorna i rikligt med smör. Mandelmjöl och nötmjöl kan ibland köpas i vissa affärer. Om man inte hittar det så är det enkelt att göra själv i matberedaren.
LCHF-pannkakor med fiberhusk
- 2 ägg
- 2 deciliter vispgrädde
- 2 deciliter mjölk
- 2 matskedar fiberhusk
- En nypa salt
Vispa ägg, vispgrädde och mjölk. Vispa därefter ned fiberhusk och salt och låt smeten stå en stund och svälla.
Stek pannkakorna på medelhög värme i rikligt med smör och vänd när pannkakan är helt torr på ytan. Ju längre smeten får stå och svälla desto tjockare blir den och den kan då bli lite svår att få ut i pannan – det brukar gå att få ut smeten i pannan om man skakar den stund. Detta recept ger ca 6 – 8 pannkakor.
Ät med valfria tillbehör som till exempel vispgrädde eller keso. Om man saknar sylten kan man till exempel ha några hallon till.