Här är ett recept på LCHF-vänliga semlor. De går att baka på mandelmjöl eller kokosmjöl, beroende på vad du har hemma.
Kokosmjölet binder mycket mer vätska än mandelmjölet – därför är det mindre mängd.
Gör så här för 6 st semlor:
- 3 stora ägg
- 50 gram smält smör
- 1 dl vispgrädde
- ca 2 dl mandelmjöl eller malen mandel ELLER 0,5 dl kokosmjöl (inte malda kokosflingor utan riktigt kokosmjöl)
- 2 msk fiberhusk
- 1 tsk kardemumma
- 2 tsk bakpulver
- Sötningsmedel (om man vill): 2-3 msk sukrin eller annat sötningsmedel som är lika sött som socker
Vispa äggen. Blanda i grädde och smält smör. Blanda mandelmjölet/kokosmjölet med fiberhusk, kardemumma, ev sötningsmedel och bakpulver i en skål. Rör ned i äggblandningen och låt stå ca 10 minuter så att blandningen sväller och blir ganska fast.
Klicka i smeten i 6 stora muffinsformar och grädda i 175 grader 20-25 minuter. Smeten är ganska kletig så ett tips är att använda en blöt sked för att jämna till den i formarna.
Mandelmassa:
- ca 100 gram mandelmjöl eller malen mandel
- 1 äggvita
- 1-2 msk sukrin eller annat sötningsmedel som är lika sött som socker.
- 1-2 msk vispgrädde
Blanda mandelmjöl, äggvita, sukrin och vispgrädde till lagom konsistens. Blanda i mer vispgrädde om mandelmassan blir för torr.
Skär av toppen på semlorna och gröp ur en grop i nederdelen som du fyller med mandelmassan. Spritsa på så mycket vispad grädde du vill ha och lägg på locket. Om man vill kan man pudra över lite sukrin-florsocker på toppen.
Receptet är inspirerat av ett recept som ursprungligen kommer från Fetbobbas forum