Lembasbröd är ett LCHF-bröd som är jättegott. Det påminner i utseende och konsistens som vanligt bröd och går att variera på många sätt.
Gör så här: (räcker til 6-8 bröd)
- 3 ägg
- 3 deciliter riven ost (finriven blir bäst)
- 3 matskedar majonnäs
- en nypa salt
- 1 – 2 matskedar fiberhusk
- 2-3 deciliter mandelmjöl, nötmjöl, pofiber eller liknande.
Man kan till exempel göra sitt eget ”mjöl” genom att köra nötter, frön och kokosflingor i matberedaren.
Blanda ägg, majonnäs, riven ost och salt. Blanda ner ”mjölet” – det ska bli en ganska fast smet, den ska inte rinna utan gå att klicka ut som bollar på en plåt.
Garnera ev. med t.ex. solrosfrön eller sesamfrön.
Grädda i 10-13 minuter i 225 grader varm ugn (varmluft 200 grader). Bröden ska bli gyllenbruna men inte brända. Osten bränner lätt så passa dem noga.
Bröden ska helst kallna på galler. De blir lätt svampiga om man förvarar dem i plastpåse så låt dem ligga framme eller i en brödburk.